2021. március 24., szerda

Málnás madártejszelet

 Nagyon szeretem a madártejet, kiskoromban mindig  a nagyim csinált nekünk. Szerettem volna egy süteményben is megeleveníteni, és mellé a nagy kedvencemete a málnát választottam. Imádom, ha az édeskés ízek mellett mejelnik egy kicsit fanyar ízvilág is.




Recept:

Hozzávalók: 

Piskóta: 

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 ek liszt, 3 ek kakaópor ( gluténmentesen 2 ek rizsliszt, 3 ek alfamix, 2 ek kakaópor)
  • fél tk sütőpor
  • 80 ml tej
Málnapuding:

  • 30 dkg málna( én fagyasztottat használtam)
  • 60 g cukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 1,5 dl víz
Krém:

  • 7 tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • vanília aroma ízlés szerint
  • 5 dkg vaj
  • 250 ml habtejszín
Elkészítés:

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. A sárgáját a cukorral habosra keverjük.
  3. Beletesszük a száraz hozzávalókat és hozzáöntjük a tejet.
  4. Ha jól elkevertük, akkor óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.
  5. 175 fokon megsütjük kb 20 perc alatt(tűpróba). Én most egy 24 cm átmérőjű formát használtam. A forma oldalát megolajozzuk és úgy öntjük bele a masszát.
  6. Ha megsült hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk a piskótát.
  7. A málnapudinghoz a málnát egy kevés vízzel felforraljuk, majd a maradék vízzel elkevert pudingporral és cukorral besűrítjük.
  8. A tortakarikát amiben készítjük a süteményt olajjal körbekenjük, vagy formaelvásztó spray-vel körbefújjuk. Az egyik piskóta lapot rakjuk alulra, majd ráöntjük a még meleg málnapudingot, és ráhelyezzük a másik piskóta lapot. Hagyjuk hűlni.


  9. Amíg hűl, addig a krémet is elkszítjük. Kevés tejben kézi habverővel elkeverjük a sárgájákat a pudingporral.
  10. A többi tejet a cukorral és a vanília aromával  felforraljuk.
  11. Hozzáöntjük a tojássárgájás keveréket és besűrítjük és levesszük a tűzről.
  12. Hozzáadjuk az 5 dkg vajat és hagyjuk teljesen kihűlni.
  13. 8 g porzselatint 40 ml vízben megduzzasztunk.
  14. Ha kihűlt a 250 ml habtejszínt kemény habbá verjük és a krémmel összekeverjük.
  15. A zselatint a mikróban megmelegítjük és a krémhez öntjük, majd a piskótára öntjük a krémet.
  16. Egy éjszakára hűtőbe helyezzük.
  17. Friss málnával díszítjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése