Recept:
Piskóta:
- 3 tojás
- 85 + 50 g cukor
- 80 ml tej
- 50 ml olaj
- 175 g liszt (gluténmentesen 90 g alfamix, 100 g rizsliszt)
- Fél csomag sütőpor
- Vanília aroma
- A fehérjét felverem 50 g cukorral.
- A sárgájához hozzáadom a 85 g cukrot, a tejet és az olajat, majd jól elkeverem.
- Mehet bele a liszt és a sütőpor és simára keverem.
- Legvégül óvatosan hozzákeverem a fehérjét.
- 18 cm átmérőjű formába öntöm és 180 fokon kb 45 perc alatt készre sütöm (tűpróba).
- 100 g cukor
- 100 g állati eredetű tejszín
- A cukrot megkaramellizálom, ha már aranybarna leveszem a tűzről és hozzáöntöm részletekben a forró tejszínt. Óvatosan, mert nagyon forró. Magas falú edényben érdemes csinálni. Teljesen simára keverem.
- Hagyom teljesen kihűlni.
Krém:
- 350 ml tejszín (magas zsírtartalmú), lehet a fele vagy az egész növényi alapú tejszín mert úgy stabilabb lesz a krém
- 2 tábla fehércsoki
- 1 ek sűrített tej
- A fehércsokit megolvasztom 2 ek tejszínnel, hozzákeverem a sűrített tejet és hagyom langyosra kihűlni.
- A tejszínt elkezdem felverni és mikor kezd kemény hab lenni, akkor folyamatosan hozzácsurgatom az olvasztott fehércsokit.
- Kemény habbá verem az egészet és berakom a hűtőbe 15 percre.
Összeállítás:
- A kihűlt piskótát 3 felé vágom.
- A piskótát megkenem a krémmel és a szélére egy csíkban peremet nyomok habzsákból.
- Középre csurgatom a karamellt majd megszórom apróra vágott mogyoróval.
- Még egy kis krémet rakok rá, majd mehet rá a következő piskóta lap.
- Ezt megismétlem, majd a tortát körbekenem a maradék krémmel.
- Az oldalát mogyoróval díszítem, a tetejére olvasztott csokit öntök és lecsurgatom.
- Ízlés szerint lehet díszíteni😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése