Piskóta:
- 1 tojás
- 50+20 g cukor
- 85 g liszt ( gluténmentesen: 100g rizsliszt)
- 35 ml olaj és tej
- 1 tk sütőpor
- Vanília aroma
- A tojás fehérjét a 20 g cukorral felverem.
- A sárgáját a cukorral kihabosítom, majd mehet bele az olaj és a tej.
- Mehet bele a liszt és a sütőpor, majd a vanília aroma és simára keverem.
- Óvatosan beleforgatom a fehérjét.
- 22 cm átmérőjű formában 175 fokon megsütöm. (kb 15-20 perc, tűpróba!)
- 150 g cukor
- 150 ml tejszín (állati eredetű, habtejszínt szoktam használni)
- 300 ml tejszín
- 3 db lapzselatin vagy 10 g zselatin 50 g vízben megduzzasztva (én a másodikat használom)
- A cukrot megkaramellizálom, szép aranybarna legyen, ne túl sötét, és kis adagokban hozzáöntöm a forró tejszínt ( itt nagyon óvatosan!! nagyon forró és vigyázzunk a gőzzel is). Hagyom teljesen kihűlni.
- A zselatint megduzzasztom a vízzel.
- 300 ml tejszínt félkész habbá verem. ( semmiképp se legyen kemény hab, még folyós legyen az állaga!)
- A kihűlt karamellt kézi habverővel összedolgozom a tejszínnel, majd hozzáöntöm a felolvasztott zselatint (mikróban 3 mp alatt felolvad).
Másnap kiveszem a formából (csatos forma a legjobb választás), megolvasztok egy tábla tejcsokit, lecsurgatom az oldalán és a tetején is elkenem egyenletesen. Ha megdermedt a csoki, tejszínhabból( én pici kakaót raktam bele, hogy ne fehér legyen) rózsákat nyomok a tetejére és mindegyikre rárakok egy toffifee-t.
Nagyon jól nez ki, biztos finom is!��
VálaszTörlés