2018. július 28., szombat

Karamellás csokis tart

Ki az, aki nem szereti a pitéket? Szerintem nincs olyan ember, aki ne találna egy kedvére való kombinációt. Az alaptésztát bármivel meg lehet tölteni, gyümölcsöktől kezdve a legbonyolultabb krémeken át az egyszerű csokikrémig.
Ez most a két kedvencem keveréke, a karamell és a csoki együttese. Ebből nem elég egy adag, hiszen pillanatok alatt elfogy.😊😋

Tészta:

  • 300g liszt (gluténmentesen 340 g rizsliszt)
  • 100 g vaj (hideg)
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1-2 ek víz
  1. Összekeverem a száraz alapanyagokat.
  2. Mehet bele a tojás, a vaj, a víz, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrom.
  3. Fóliába tekerem, majd fél órára hűtőbe rakom.
  4. Lisztezett felületen kinyújtom, majd piteformába helyezem. Lehet egy nagyba vagy több kicsibe.
  5. 180 fokon kb. 10 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, amikor már szép aranybarna a tészta.

 Karamellkrém:


  • 250 g cukor
  • 80 g vaj
  • 1 dl tejszín
  1. A cukrot karamellizálom.
  2. Hozzáadom a forró tejszínt (óvatosan! apránként folyamatosan kevergetve), majd a vajat is.
  3. Simára keverem, majd hagyom kicsit hűlni.
Ganache:

  • 200 g étcsoki
  • 200 g tejszín
  1. Amíg hűl a karamell, addig felforralom a tejszínt, majd a feldarabolt csokira öntöm és simára keverem.

A pitetésztát kiveszem a formából, majd ráöntöm a karamellt és hűtőbe teszem 10 percre. Kiveszem, és ráöntöm a ganache-t. Hűtőbe teszem pár órára, amíg megköt a csoki a tetején. Durvára tört dióval díszítem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése