Hozzávalók:
Piskóta:
- 2 tojás
- 95 + 40 g cukor
- 85 ml tej
- 50 ml olaj
- 175 g liszt (gluténmentesen 120 g alfamix, 55 g rizsliszt)
- Fél csomag sütőpor
- Vanília aroma
- Citrom lereszelt héja
- A fehérjét felverem 40 g cukorral.
- A sárgájához hozzáadom a 95 g cukrot, a citrom reszelt héját, a tejet és az olajat és a vanília aromát,majd jól elkeverem.
- Mehet bele a liszt és a sütőpor és simára keverem.
- Legvégül óvatosan hozzákeverem a fehérjét.
- 18 cm átmérőjű formába öntöm és 180 fokon kb 45 perc alatt készre sütöm (tűpróba).
Krém:
- 250 g mascarpone
- 100 ml habtejszín
- 100 ml növényi tejszín(hulala vagy meggle)
- 3 ek porcukor (ezt lehet ízlés szerint ki mennyire szereti édesen)
- 200 g darált mák
- Vanília aroma
- 1 citrom lereszelt héja és leve
- A habtejszínt és a növényi tejszínt magas fokozatosan elkezdem felverni.
- Amikor kezd jó habos lenni hozzáadom a mascarponét és a porcukrot is.
- Tovább keverem magas fokozaton, de vigyázni kell ,nehogy kicsapódjon a mascarpone, nem szabad túlverni!
- Ha már szép tartós a krém hozzáadom a mákot, a citrom héját és levét végül a vanília aromát. Alaposan elkeverem.
- A lényeg,hogy jó tartós kemény krém legyen, hogy meg tudjam tölteni a tortát.
Meggyzselé:
- 200 g magozott meggy(fagyasztottat használtam)
- 3 ek cukor
- Fahéj
- Fél citrom leve
- 6 g zselatin + 35 g hideg víz
- A meggyet a cukorral, citromlével és a fahéjjal magas lángon összefőzzük.
- A zselatint a vizzel megduzzasztom.
- Mikor a víz elpárolog és már dzsem állaga van, akkor hozzáadom a megduzzadt zselatint és teljesen feloldom. Hagyom kihűlni.
- A piskótát 3 felé vágom.
- A krém egy részét rákenem a piskótára, majd habzsákba töltök egy adag krémet. Levágom a habzsák végét, és egy peremet nyomok a krémből a torta szélére.
- A meggyzselét mikróban pár másodperc alatt megmelegítem, hogy kenhető állaga legyen,de nem lehet meleg!. A krém közepére kenem a zselé felét. A zselére ugyanannyi krémet kenek, mint amennyit a piskótára kentem.
- Ráteszem a következő piskótalapot és ugyanezt megismétlem.
- A maradék krémmel pedig a torta oldalát is bevonom.
- Bogyós gyümölcsökkel vagy akár friss meggyel lehet díszíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése