2020. március 26., csütörtök

Meggyes-mákos torta

A családban mindenki nagyon szereti a mákot, így abból akartam mindenképp alkotni magunknak valami finomságot. A fagyasztó is tele volt még a kerti meggyel. Így hát készítettem egy citromos piskótát, légies mákkrémmel és meggyzselével dobtam fel a rétegeket. A végeredmény magáért beszél. A 12 szeletes torta egy nap alatt elfogyott.

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 2 tojás
  • 95 + 40 g cukor
  • 85 ml tej 
  • 50 ml olaj
  • 175 g liszt (gluténmentesen 120 g alfamix, 55 g rizsliszt)
  • Fél csomag sütőpor
  • Vanília aroma
  • Citrom lereszelt héja
  1. A fehérjét felverem 40 g cukorral.
  2. A sárgájához hozzáadom a 95 g cukrot, a citrom reszelt héját, a tejet és az olajat és a vanília aromát,majd jól elkeverem.
  3. Mehet bele a liszt és a sütőpor és simára keverem.
  4. Legvégül óvatosan hozzákeverem a fehérjét.
  5. 18 cm átmérőjű formába öntöm és 180 fokon kb 45 perc alatt készre sütöm (tűpróba).

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml habtejszín
  • 100 ml növényi tejszín(hulala vagy meggle)
  • 3 ek porcukor (ezt lehet ízlés szerint ki mennyire szereti édesen)
  • 200 g darált mák
  • Vanília aroma 
  • 1 citrom lereszelt héja és leve
  1.  A habtejszínt és a növényi tejszínt magas fokozatosan elkezdem felverni.
  2. Amikor kezd jó habos lenni hozzáadom a mascarponét és a porcukrot is.
  3. Tovább keverem magas fokozaton, de vigyázni kell ,nehogy kicsapódjon a mascarpone, nem szabad túlverni!
  4. Ha már szép tartós a krém hozzáadom a mákot, a citrom héját és levét végül a vanília aromát. Alaposan elkeverem.
  5. A lényeg,hogy jó tartós kemény krém legyen, hogy meg tudjam tölteni a tortát.

Meggyzselé:
  • 200 g magozott meggy(fagyasztottat használtam)
  • 3 ek cukor
  • Fahéj
  • Fél citrom leve
  • 6 g zselatin + 35 g hideg víz
  1. A meggyet a cukorral, citromlével és a fahéjjal magas lángon összefőzzük.
  2. A zselatint a vizzel megduzzasztom.
  3. Mikor a víz elpárolog és már dzsem állaga van, akkor hozzáadom a megduzzadt zselatint és teljesen feloldom. Hagyom kihűlni.
Összeállítás:
  1. A piskótát 3 felé vágom.
  2. A krém egy részét rákenem a piskótára, majd habzsákba töltök egy adag krémet. Levágom a habzsák végét, és egy peremet nyomok a krémből a torta szélére.
  3. A meggyzselét mikróban pár másodperc alatt megmelegítem, hogy kenhető állaga legyen,de nem lehet meleg!. A krém közepére kenem a zselé felét. A zselére ugyanannyi krémet kenek, mint amennyit  a piskótára kentem.
  4. Ráteszem a következő piskótalapot és ugyanezt megismétlem.
  5. A maradék krémmel pedig a torta oldalát is bevonom.
  6. Bogyós  gyümölcsökkel vagy akár friss meggyel lehet díszíteni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése