2020. március 26., csütörtök

Citromos-túrós csupasztorta

Ezt a kis tortácskát egy esküvőre készítettem a glutén- és laktózérzékeny vendégek számára. Frissítő, könnyed torta.

Piskóta:


  • 2 tojás
  • 175 g liszt ( gluténmentesen 180g)
  • 100 + 40 g cukor
  • 1/4 cs. sütőpor
  • vanília aroma
  • 80 ml tej (lehet laktózmentes is)
  • 50 ml olaj
  1. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét a 40 g cukorral habbá verjük.
  2.  A sárgáját a 100 g cukorral, a tejjel, olajjal alaposan összekeverjük.
  3. Mehet bele a sütőporral elkevert liszt és a vanília aroma, majd kézi habverővel sima masszává keverjük.
  4. Óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjét, majd 18 cm átmérőjű formába öntjük, amit előtte vajjal körbekenünk és liszttel megszórjuk, hogy ne tapadjon oda a piskóta.
  5. 175 fokon, körülbeül 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!

Túrókrém:

  • 400 g tehéntúró (laktózmentes is lehet)
  • 1 cs vanílíás pudingpor
  • 3 dl tej (laktózmentes is lehet)
  • 3 ek cukor
  • 3 ek porcukor
  • 2 citrom héja és 1 citrom leve
  • vanília aroma
  1. A tejből, cukorból és pudingporból sűrű pudingot főzünk, hagyjuk teljesen kihűlni.
  2.  A túrót a reszelt citromhéjjal, annak levével, a vanília aromával és a porcukorral habeverővel magas fokozaton összekeverjük, törekedjünk a krém állag elérésére.
  3.  Hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a habverővel összekeverjük, vigyázzunk ne keverjük túl, nehogy túl folyós legyen.
2,5 dl tejszínt habbá verünk.
A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk.
A felvert tejszínhabot habzsákba töltjük és az első réteg piskota szélére egy peremet nyomunk körbe. A közepére adagolunk egy adag túrókrémet, és ezt ismételjük. A torta szélét és tetejét vékonyan bekenjük a tejszínhabbal és elsímítjuk úgy, hogy kilátszódjanak a rétegek. 
A tetejét a tejszínhabbal és citrommal díszíthetjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése