2020. március 26., csütörtök

Epres meggyes pite

Rengeteg fagyasztott gyümölcs van most itthon, és próbálok változatos desszerteket készíteni belőlük. Nagyon szeretek pitéket dekorálni különböző módokon, most egy szivecskés változatot készítettem. A tésztára készítettem egy fehércsokis pudingot és arra még egy epres meggyes réteget is.


Tészta:


  1. 300g liszt
  2. 200 g vaj
  3. 100g porcukor
  4. 1 tojássárgája
  5. 1 citrom héja
  • A lisztet a hideg vajjal gyors mozdulatokkal összegyúrom.
  • Hozzáadom a  tojássárgáját és a citrom héját.
  • Mikor kezd összeállni a tészta, akkor adom hozzá a porcukrot.
  • Összegyúroma  tésztát, akkor jó mikor elválik az edény falától.
  • A tésztát fél órára  a fagyasztóba teszem, vagy 1 órára hűtőbe.
Krém:

  1. 1 csomag fehércsokis puding
  2. 4 dl tej
  3. 4 ek cukor
  • A hozzávalókból sűrű pudingot főzök.
  1. 100 g magozott meggy
  2. 150 g eper
  3. Fahéj
  4. 3 ek kristálycukor
  5. 1 citrom leve
  • A fagyasztott gyümölcsöket a cukorral és a citrom héjával és levével összefőzzük dzsem állagúvá.
Egy piteformát kivajazok, majd kilisztezem.A tészta felét kinyújtom körülbelül 1 cm vastagra és a piteformába helyezem. Az oldalán benyomkodom és megszurkálom villával mindenhol. 
180 fokos sütőben 15 perc alatt elősütöm.
Kiveszem a sütőböl és rákenem a pudingot, majd a következő réteg lesz az epres meggyes töltelék.
A tészta másik felét is kinyújtom, tetszőleges mintát készítek rá. Visszateszem a sütőbe és aranybarnára sütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése